Of Eager Spirit
Golden Retrievers uit werklijn

Facts & Figures


opgesteld najaar 2019


 

          Geboren in mei 2012 eerste nestje: 7 reuen en 1 teefje

          Uit dit nest zijn er bij:

 

          3 van de 8 honden heupfoto’s genomen:                                            3x  A

          2 van de 8 honden ellebogen geröntgend:                                          vrij

          3 van de 8 honden hebben de ogen laten onderzoeken:                     2 honden meerdere keren vrij                                                                                                                          1 hond distichiasis

 

           Met 2 van de honden uit dit nest is gefokt:

 

           Onze eigen Ruby – Head Over Heels Ruby Of Eager Spirit

           Zorro – Bright and Breezy Of Eager Spirit heeft meerdere nesten gehad bij diverse teefjes

 

  • Faya heeft op 7 jarige leeftijd zonder problemen haar 2e nest op de wereld gezet, het whiskynest is geboren in mei 2014: 6 reuen en 3 teefjes

          Uit dit nest zijn er bij:

          2 van de 9 honden heupfoto’s gemaakt:                                            2x  A

          2 van de 9 honden ellebogen geröntgend:                                          vrij

          1 van de 9 honden oogonderzoek                                                      vrij

 

  •  In 2016 heeft onze Ruby een nest gehad – ons 3e nest – hier werden 5 pups geboren, helaas was de laatste -een teefje -  overleden: 2 reuen en 2 teven, het juwelen/ klavertje vier-nest ook deze hondjes brachten bij ons de eerste 7-8 weken door en  gingen daarna naar de nieuwe baasjes. Bij 1 van de reuen is 1 van de testikels niet ingedaald.

 

           Ruby HD A, ED vrij, ECVO 2013 en 2015 beide data vrij, DNA profiel en testen aanwezig, PRA1, PRA2 en Ichthyosis vrij

 

           Sparkling Sapphire Of Eager Spirit – onze dwaas -Dazzle bleef hier wonen.

           Uit dit nest:

 

           Alleen Dazzle geröntgend:

           HD                                                                                                   A

           ED                                                                                                   vrij

           ECVO                                                                                              sept. 2017 en 8 okt. 2019: vrij  

           DNA-profiel                                                                                      aanwezig

           DNA testen Laboklin op 14 oktober 2019                                         PRA1 en PRA2, PRA-prcd, ichtyosis en dystrofie vrij

 

  • Ons 4e nest is geboren in april 2018 ( Sierre – Dainty Dimple Of Eager Spirit -  uit het 2e nest van onze Faya, eigenaar M. Gerding ). Het Rockballads/lovesongs nest bestond uit wederom 6 reuen en 3 teven ( zelfde verdeling reu/teef dan waaruit moeder Sierre kwam ). De eerste 4 pups werden zoals tot noch toe gebruikelijk bij ons in de huiskamer geboren. Daarna hadden wij het idee dat het niet soepel ging en samen met de DA in Best hebben Mariska en ik met keizersnede geholpen bij de rest.

            Gezondheidsuitslagen Sierre:HD A, ED vrij, ECVO 2x vrij, mrt 2016 en sept 2017. DNA profiel/testen aanwezig

            PRA1 vrij, PRA2 niet-vrij, PRA prcd vrij, Ichthyosis vrij, Dystrofie vrij.

        

            Wij hebben Gina – Take My Breath Away Of Eager Spirit – bij ons gehouden.

               

            ECVO oogtest bij Tommy, Gina, Andor, Hazel in herfst 2019                4x vrij

            6 van de 9 HD ( in december 2019 zijn de resultaten bekend)             6x A heupen

            6 van de 9 ED ( in december 2019 zijn de resultaten bekend )            6x ED vrij

            DNA testen ( grotendeels vrij ivm overerving )                                    alleen PRA2 testen

 

                             

  •   Plan is om ons 5e nestje te fokken in 2020. Dazzle mag gaan moederen!

 

Nog meer weetjes en feiten, najaar 2019

Voor wat de HD, ED en oogonderzoeken door ECVO betreft, hebben helaas weinig eigenaren van de hondjes die door ons gefokt zijn de testen gedaan. Hierop hebben wij geen enkele invloed.

Uit de 4 nesten die we tot noch toe hadden ( 2018 – laatste nest ) werden in totaal 31 pups geboren ( waarvan 1 dood geboren ) de verdeling reu/teef duidt erop dat er tot noch toe een stuk meer reuen dan teven zijn geboren: 21 reuen en in totaal 10 teefjes ( waarvan 1 dood geboren ).

Uit ons eerste nest is helaas Matty – As Keen As Mustard Of Eager Spirit – op veels te jonge leeftijd ( net nog geen 6 jaar ) overleden. Zijn moeder – Gleen Mhor’s Faya is inmiddels ruim 12 jaar ( 22 februari 2007 ). Pappa van het 1e nest – Braddock, nu 11 jaar oud, leeft ook nog ( info najaar 2019 ). Ook de vaderhond van het whiskynest – Boris, leeft nog en is in maart jl. eveneens 12 jaar geworden.

Van de 21 reuen, is er bij 1 reutje uiteindelijk 1 bal niet ingedaald ( broer van Dazzle )

Van de 9 teefjes is er geen eentje die voor de leeftijd van 9 maanden voor de 1e keer loops is geworden, meestal zelfs een stuk later: meerdere keren tussen 15 en 22 maanden voor de 1e loopsheid. Vaak worden de dametjes maar 1x per jaar loops.

Oma Faya haar zwakste plek zijn altijd haar ogen geweest. Op jonge leeftijd vaker ontstoken, later alleen tranen, nauwelijks ontstekingen. Na onderzoek bleek een traanbuisje verstopt te zijn, hier hebben wij niets aangedaan omdat dit voor Faya niet of nauwelijks hinder oplevert. We hebben haar op 8 jarige leeftijd laten steriliseren.

Ruby is een hondje dat in 1e instantie niet dol is op vreemden. Ze slaat dan aan, blaft en is onzeker. Zodra ze merkt dat het vrienden zijn en wij ( Eric en ik ) ze kennen, is het vaak prima en dan is ze zelfs aanhankelijk en soms wat opdringerig – eigenlijk lijkt dochter Dazzle in dit opzicht op haar. Moeder en dochter springen tegen mensen op wanneer zij ze kennen, daarbij is Dazzle ook nogal lomp, net iets te heftig eigenlijk. Beide dames slaan aan als er iemand bij de auto staat en ook als er iemand bij ons huis voorbij komt – inbreken lastig als zij thuis zijn J

Ruby is ook gesteriliseerd ( november 2017 ) heeft een slechte, pluizige vacht daardoor. Vorig jaar  ( juli 2018 ) is door een verkeerde poging om te water te gaan om te zwemmen haar volledige achillespees van de achterpoot doorgesneden ( alle 5 de onderdelen van deze pees ) na operatie en langdurige revalidatie, fysiotherapie, aquatraining, etc. kan ze nu weer als een Kangaruby naast je omhoog springen op 4 poten. Tijdens haar nest in 2016 en haar herstelperiode / revalidatie na de operatie van juli 2018 heeft zij met name op haar kin, kop veel huidirritaties gehad: dit krabde zij volledig stuk. Ik denk dat de hoofdoorzaken een verminderde weerstand en stress / verveling  waren. Vooral de behandeling bij Christel Dubbeld – tijdens revalidatie achillespees bij haar terecht gekomen ( ostheopaat, natuurlijke gezondheidszorg, lechnerantenne ) hebben haar geholpen. Nadien weer jeuk vrij en een mooi glad kinnetje.

Dochter Dazzle is een zeer actieve, vrolijke, dwaze, lompe waterrat. Eerder een zeehond te noemen. Houdt niet zo van vreemden, onverwachts bezoek en moet echt aan mensen wennen. Ik denk dat zij wel meest sprekende belichaming van onze kennelnaam is: Eager en Spirit, soms wat te veel J Heeft tot noch toe weinig opvallende gezondheidsissues.

Gina - de jongste telg ( april 2018 ) – krabt, vind ik in verhouding met de anderen wel veel. Helaas hotspot ( juni 2019) – of in ieder geval nare wat vochtige plek op borst ( de eerste hier in huis na vele, vele jaren ).

Ik ben destijds met Faya begonnen met BARF en KVV geven omdat zij zo slecht at als pup en jonge hond. Aangezien BARF ( Bones and Raw Food ) veel tijd kost, meer en meer overgegaan op Kant en Klaar Vlees. De pups van alle nesten zijn afgespeend op KVV. Faya haar eetlust is wat aan het afnemen en ze is een stuk kieskeuriger geworden. Bij Dazzle heb ik het idee dat zij na haar loopsheid in augustus 2019 slechter is gaan eten ( in ieder geval minder en kieskeuriger ). Ook haar gedrag lijkt iets anders – dan toch schijnzwanger?  Ruby eet graag en zou meer willen – met name na sterillisatie. Gina is de grootste en beste eter ( heel grappig omdat zowel pappa als mamma niet zo van het eten zijn )

Mijn honden worden zeer spaarzaam gevaccineerd. Het laatste nest – dat van Sierre in 2018 – heb ik deels laten titeren i.p.v. zo maar puppyenting te geven, zonder dat je weet of de pups nog maternale antistoffen hebben. Enten heeft dan geen enkele zin, pas wanneer de antistoffen verdwenen zijn heeft enten nut.

De volwassen honden worden hier ook getiterd. Ik geef als sinds 2012 geen Lepto enting meer aan mijn honden. Faya heeft deze in haar jonge jaren wel gehad. Rabiës geef ik nooit meer voordat de honden 1 jaar oud zijn en zelfs dan ook liever niet. Faya heeft op het moment geen geldige rabiës meer. Die van Ruby is bijna verlopen ( destijds gegeven omdat we naar UK gingen )  en die van Dazzle loopt tot 2021. Let op, bij reizen naar het buitenland is de rabiës enting in principe de enige enting die verplicht is. Sommige landen hebben afwijkende regelingen ( o.a. UK ). Ontwormen doe ik eveneens spaarzaam. Echter als er een nest gefokt wordt worden alle honden ontwormd. Ik ben absoluut geen voorstander van Bravecto en andere chemische tekenmiddelen! Ik gebruik CDvet druppels en ben dit jaar aan de EM kralenkettingen gegaan ( zelf gemaakt ) geef knoflookcapsules ( let op dosering ) en gebruik ook soms een mengsel dat ik zelf maak en op de honden spuit, dit moet je echter elke keer doen als je ze uitlaat.

 
Copyright (c)2014 Of Eager Spirit