Of Eager Spirit
Golden Retrievers uit werklijn

2e nest Faya 2014, dagboek

24 februari 2014

Faya eerste tekenen van loopsheid, nu donderdag 27 februari is ze buiten volop haar dochter aan het uitdagen - meestal is dat andersom, dus Ruby gaat er heerlijk in mee...

7 maart 2014
Afgelopen maandag voor het eerst bloed prikken om progesteron te laten bepalen: 0.42, nog erg laag dus pas terug op donderdag 6 maart, progesteronwaarde nu gestegen tot 1.7, we zijn nog niet zo ver, al moet ik zeggen dat de dame in kwestie zich wel erg vrijpostig gedraagt naar elke reu die buiten vrij rondloopt -lijkt wel een reu die naar buiten moet, ze is erg onrustig en wil naar buiten, terwijl ze normaal gewoon met 4 poten omhoog tegen de hocker aanligt of tussen ons in op de bank ligt te snurken. Volgende rit naar Best/Oirschot wordt dan op zondag 9 maart, afspraak om 09.00 dus dat wordt niets met dat ontbijt op bed..........Nog even geduld en dan gaan we naar België voor de "date" met Boris

Gleen Mhor's Faya x Clockburn Boris

Faya: HD A, ED vrij, ECVO oogonderzoek van augustus 2013 - vrij

Boris: HD A1, ED vrij, ECVO oogonderzoek van november 2013 - vrij

DNA test PRA Laboklin - beide honden vrij

Beide honden zijn geboren in 2007.


9 maart 2014

Progesteron gestegen naar 6.2, dus morgen vroeg weer naar de kliniek om bloed te prikken..... Vandaag heerlijk genoten van het mooie weer en met alle dames naar de plas bij Raamsdonksveer gaan zwemmen. Ballenwerper en paar tennisballen mee en ....oppassen geblazen, want we waren natuurlijk niet de enige en met 2 loopse teefjes.... De meiden zelf hadden alleen maar oog voor de bal - actie - en liggen inmiddels heerlijk te pitten.

10 maart 2014

....progesteronwaarde vanochtend gemeten: 8.0 - Eric wilde naar de kapper vanavond dus volgens hem moest ze nog maar wachten....nou, van mij mag het zo ver zijn hoor. Morgen dus weer richting Oirschot en aannemelijk is dan dat we eindelijk richting België mogen.                                                                           D E K M E L D I N G / M A T E D / G E D E C K T

                          Op 11 maart had onze Gleen Mhor's Faya een date met Clockburn Boris. De lente zat duidelijk in de lucht.

                   Am 11. März hatte unsere Gleen Mhor's Faya einen "Date" mit Clockburn Boris. Frühling war offensichtlicht in "the air"

                           On the 11th March our Gleen Mhor's Faya had a date with Clockburn Boris. Spring was certainly in the air.

       

 

                                    In de herhaling op 12 maart....... hoe zo geen zin meer? Opschieten, ik kom er aan!
                                                 Wiederholung am 12. März......kein Lust mehr? Bitte ich habe es eilig!
                                       Secund time around on 12th of March.....I am already waiting for you at the gate!

 

 

…na de echo op 8 april ( afgelopen zondag laatste groepstraining meegedaan met Rob en Han en dat was nog wel effe heerlijk ) in ieder geval de zekerheid dat onze Faya drachtig is, maar we zijn er nog niet, wederom zo’n 5 weken afwachten ….. Dit keer wat anders dan 2 jaar geleden omdat nu Ruby – uit het 1e nest van Faya ( geboren 7 mei 2012 ) – bij ons is en de nodige afleiding en actie wil, dus ook voor mij iets meer afleidingen omdat ik voor wat wedstrijden heb ingeschreven met de kleine dame.

Inmiddels weer met wat schemaatjes aan de slag, omvang en gewicht van Faya vergeleken met vorige dracht – gewoon leuk. Was Faya 2 jaar terug 23 kilo op dag van dekking en had ze een omvang van 56 cm, de kilo’s 2 jaar later gelijk alleen omvang nu 57 cm ( eh, of heb ik dit gemeten zonder leesbril ….) Op de datum van de echo is ze beide keren niet of nauwelijks aangekomen, maar dit is na 4 weken ook nog niet de bedoeling. Een weekje verder resp. in 2012 op de 36e dag en nu op de 37e dag weegt Faya 24,1, resp. 24,6 kilo – dus pas met de 5e week toename gewicht. We geven ook nog niet echt meer te eten. Faya en Ruby krijgen BARF ( Bones and Raw Food ) en ik ben me op het forum aan het inlezen en informatie aan het vergaren wat en hoe qua voeding voor een drachtig teefje…. Pas vanaf week 6, 7 ga je meer voeren en ook anders. Normaliter krijgen de honden 40-45% bot, 20% spiervlees en 20% orgaan, rest vis en groentes, nu moet botpercentage voor Faya flink omlaag en ook de soort botten moeten kleiner zijn en dus makkelijker verteerbaar – Faya zelf is wat lastiger nu met eten en blieft niet meer alles – last van ochtendmisselijkheid volgens de drachtkalender dus kan wel kloppen….vaak wil ze tussen de middag of in de avond wel eten.

Op 12 en 13 april hebben we het druk met Ruby. OWT te Almkerk, goed gelopen maar niet gehaald, maar wel zeer tevreden met de dag  ( 20, 18,18,16,0 ). De volgende dag lekker dichtbij – in Dongen een reguliere Workingtest – ook deze dag sluit Ruby af met een B1 certificaat met wel liefst 89 punten en een 4e plaats – Lotte en Roy en later ook Henk, Marian en Wessel komen kijken naar de prestaties van niet alleen Ruby maar ook haar broertjes Zorro en Gentle – en kennis maken met het wedstrijdgebeuren.

 

Ruby en broer Zorro op workingtest Dongen

Net voordat we een weekje op vakantie gaan, gaat Faya weer beter en met meer zin naar haar voerbak – zucht van verlichting, want moeder in spe moet natuurlijk wel aankomen .  Op de 15e april hebben we visite vanuit Duitsland die voor Faya komt en interesse heeft in een pup. Dan vakantie: we belanden met de caravan in Noord Limburg en genieten van Wanssum en omgeving: fietsen samen, honden blijven dan op de camping in de schaduw en voor of na het fietsen wordt er gezwommen. Op andere dagen maken we heerlijke wandelingen waarbij de doggies niet ontbreken – die arme Chica heeft zelfs op een van die dagen per ongeluk 12 kilometer gestapt met haar bijna 14 ( 5 juni a.s. )

Op 24 april staan we weer op de weegschaal van de Dierenkliniek in Rijen ( altijd zelfde weegschaal nemen ) en weegt Faya 26 kilo ( 44e dag ) hebben we vooraf en ook op de vakantie nog diverse keren een fietsronde met de aanstaande moeder gemaakt, wordt nu het komend weekend voor het laatst met haar de fiets gepakt – het moet iets rustiger aan…. Ik ben weer een keer aanwezig op de  gezamelijke training met Rob, Han, Ingrid, Minette maar dit keer met Ruby.

Op de 28e april komt de werpkist in huis, dit keer geleend van Anita omdat Marijke zelf sinds afgelopen donderdag 6 prachtige bruine labradorpups heeft liggen van Kinti. Anita heeft ook een warmtelamp dus die krijgen we ook, evenals een soort ren voor de te verwachten gezinsuitbreiding.

Op 29 april trainen met Marga en Jubel en Mariska met broertje Matty. Henk, Marian en Wessel blijken goede helpers te zijn. Ook deze week komen er nog wat mensen op bezoek voor onze Faya – die zich altijd als een lieve, hartelijke gastvrouw gedraagt… De wekelijkse training met Marion en Boyka valt dit keer op woensdagavond en ook dan hebben we helpers: Lotte en Roy komen een uurtje kijken.

Inmiddels 7e week ingegaan en er wordt al een week meer gegeten ipv 500-550 gram per dag die Faya normaal krijgt, zitten we nu op 700-800 gram per dag. Het meeste gaat er met smaak in. Op donderdag 1 mei merk ik voor de 1e keer dat Faya wat begint te hijgen als ik haar in de auto laat bij het lesgeven, dit terwijl Chica heerlijk ligt te snurken en me wat geërgerd aankijkt als ik de schuifdeur opendoe. De dikke buik van Faya zal er voor zorgen dat de longen wat minder lucht krijgen- denk ik en ik neem haar lekker mee en leg haar aan een pin in de schaduw onder een boom waar ze met veel interesse en wat jaloers de verrichtingen van de jonge honden training in de gaten houdt.

Op 1 mei – 51e dag dracht weegt Faya 27,3 kilo en heeft is haar omvang met – eh, zonde van die slanke taille – met 20cm uitgedijt. ( vgl. 2012 - 51e dag:  26,1 kilo ). Zegt allemaal niet zo veel, want ik heb me laten vertellen dat teefjes bij het 2e en evt. daaropvoglende nesten altijd iets meer wegen omdat ze niet meer zo strak zijn ( lijken wel mensen ) Maar ja, je hoort zo veel…..

Vrijdag gaan we met temperatuur opmeten beginnen, als we het niet vergeten, liefst 3x per dag – ook dit schemaatje vind ik nog terug van 2 jaar geleden. Toen op 6 mei – dag voor bevalling – idd lagere temperatuur onder 37 graden, vergezeld van wat spugen, snel terug in de auto willen bij het uitlaten, wat ons 1e of Eager Spirit-nest tot gevolg had:  op 7 mei 2012 werden er 8 pups geboren: 7 reuen en 1 teefje! Voor de 2e herpes enting rijden we weer een keertje naar Dierenkliniek den Heuvel

Op 3 mei staan we met Ruby ( samen met broertje Matty ) op de Workingtest in Bergschenhoek – nare start omdat trainingsmaatje Marion geblesseerd raakt al bij de 1e proef en zelfs tijdelijk met ambulance naar ziekenhuis wordt gebracht. Beetje stress extra dus… We sluiten de dag af met een certificaat met 77 punten en 1 gemist apport, knap werk ook van Matty die liet zien dat hij op de sleep ( eh, ja, in de B1 een sleep????? ) beschikt over genoeg verstand en doorzettingsvermogen, daar waar onze kleine dame toch eventjes van de wijs was. Faya en Chica zijn met Eric thuisgebleven omdat zo’n hele dag meelopen nu misschien toch wel iets te veel van het goede wordt en ja, ze mag niet eens mee doen, dus is er ook niet veel aan! Als ik vroeg in de avond thuiskom blijkt dat Eric de warmtelamp heeft opgehangen aan zijn eigengemaakte constructie, dus dat is ook geregeld.  Inmiddels heb ik de vetbedden nog eens gewassen en de stapels kranten en oude handdoeken en dekbedovertrekken die de ouders van Eric verzameld hebben via Terre des Hommes ook naar beneden gehaald. Ruby mag er nu niet meer in – zij was de enige die er tot noch toe in ging liggen en dan het liefst de hele tijd – hekje ervoor hielp niet, ze sprong er gewoon overheen, dus dan maar met handdoek afdekken.

Zondag 4 mei – laatste keer zwemmen op Raamsdonksveer – althans voor Faya. Als we er geen stokje voor zouden steken,  dan zou ze nog steeds met een bommetje het water in plonzen achter de bal aan. Om dit te voorkomen, doe ik de sokken en schoenen uit en stap zelf in het water, lok haar met een brokje bij me en vanuit het dan reeds diepere water mag ze een balletje halen: valt er niet meer veel te springen!

Maandag 5 mei – Eric lekker vrij dus samen met doggies in de ochtend naar de bossen / heide bij de Broodbaan. Balletje gooien met ballen werper is not- done voor de dame, maar de andere 2 genieten ervan: zeker als deze tennisballen in de heide belanden….dat betekend heel goed je neus inschakelen.  Faya krijgt een aangepaste versie waarbij ik mini-dummies of tennis bal in hei verstop en haar met territoriumfluit  op de goede plek probeer te houden. Wil afsluiten met een verloren zoek voor Ruby en mams, dus ik verstop 2 dummies. Faya mag eerst en vertrekt vol enthousiasme maar met aangepast tempo, ze is te diep en ineens zie ik haar versnellen…oeps, ze heeft een klein konijntje te pakken, niet gezond uiteraard eh, ze kijkt alsof ze wil zeggen “oefenmateriaal voor de komende puppenkids” dus ja, die zit nu in de vriezer. Op terugweg naar mij met dit bijzondere apport komt ze de dummy tegen die ze uiteraard goed onthouden heeft en dan daarna gaat halen. Ruby is nu aan de beurt en omdat ik niet wil dat ze met het  broertje of zusje konijn aankomt, stuur ik haar de andere kant op waar de 2e dummy ligt. In de middag in de tuin Faya naar de kapper: komen vast nog wat meer foto’s de komende tijd. Ook knip ik het haar op haar buik, rond de tepels kort om er dan naderhand met een ladyshave ( vriendin met trimsalon is op vakantie dus geen tondeuse ) een gladde buik van te maken….het apparaat kan hier niet echt tegen, blijkt dat ik toch iets minder harige benen heb dan dat er haren zijn op Faya haar buikje! ( gelukkig maar ). Broek en staart worden ook zeer kort geknipt zodat dit straks allemaal niet in de weg zit.

 

Dinsdag 6 mei, vroeg naar de Duiventoren voor de ochtendwandeling voor Faya en Chica – oppassen voor konijnen zo vroeg in de ochtend! Met Ruby kort wat leuke dingen gedaan. Nog een bezoekje voor de zwangere, aanstaande moeder hier thuis. De mensen op de lijst nog even wat laatste foto’s gestuurd van de bolle dame.

Woensdag 7 mei  H A P P Y  B I R T H D A Y Zorro, Ike, Matty, Gentle, Sjors, Rodin, Monty en natuurlijk ook Ruby! 2 jaar geleden – ’t is nu bij 11.00 – kwam de eerste Fayapup ter wereld  - ons eerste nest, helemaal leuk. Deze Of Eager Spirit kanjers zijn vandaag al weer 2 jaar oud! Time flies! Met de meiden vanochtend weer in het bos geweest – met Ruby voor de nodige afleiding en beweging gezorgd, daarna met Faya en Chica heerlijk gewandeld door het lentegroene bos, beide dames keertje laten zoeken en daarna via de weegschaal bij de Dierenkliniek hier in Rijen – gewicht nu 27.8 – dus laatste week niet veel aangekomen, omvang 83 cm – de buik begint naar mijn idee te zakken, zitten wat “deukjes” in de taille – eh, hoort dit zo? Faya moet heeeel veel drinken, al sinds enige dagen  - kan me dit van vorige keer niet herinneren… Gaat alles wel goed, wordt/ben beetje zenuwachtig..

Donderdag 8 mei, Eric vandaag bij Faya en onze senior Chica thuis en ik naar de locatie om vandaag trainingen te geven. Neem Ruby lekker mee, is ze mooi een dagje van huis. Begonnen met puppenles met Astrid en Ziva, daarna kwam Anita, dit keer met Pippa en als afsluiter de jonge honden groep met Saskia, Gerda, Cindy en Klaartje ( Jacquelien was er deze week niet bij ). Bij elke training Ruby (mis)(ge)bruikt als lieftallige assitentie of voor steadyness of om de niet binnengehaalde dummies bij het over water op te halen of gewoon als trainingsmaatje. Mobiel aan - ja een wonder, meestal vergeet ik dat ding aan te zetten, maar ja, thuisfront....alles rustig geweest, temperatuur nog niet aan het dalen, dus we verwachten nog niet dat er vannacht wat gaat gebeuren, helemaal goed, morgen dag 59 dus laat pupsels nog maar even lekker warm opgeborgen zitten.

Vrijdag 9 mei, 59e dag, alles rustig - Faya wil niet eten, maar Ruby ook niet de dames zijn anti-zalm dus probeer ik een mix met kalkoen en zalm nou, ze laten zich niet meer foppen: ze moeten het niet ( terwijl dit voorheen gewoon met smaak gegeten werd ) Jammer, want vis zo af en toe behoort ook tot het BARFmenu. Temperatuur zowel vanochtend als vanmiddag boven 37graden dus ook vandaag blijft alles rustig. Vanochtend weer begonnen met een uitgebreide wandeling, waarbij Faya en Chica meerdere keren de mini-dummies op klein stukje met territoriumfluit konden zoeken - ik had ze niet in de al te hoge troep gegooid...uiteraard gingen de meiden juist daar zoeken.

Zaterdag 10 mei, omdat de temperatuur ineens aan het dalen was ipv 3x opnemen nog een keertje extra temperaturen en om 19.00 wees de thermometer 36.6 aan, eten wilde Faya ook niet en ze wil graag in de werpkist - daar ligt ze een beetje te hijgen. Ik heb de voorwand uit de kist gehaald zodat ik er beter bij kan en heb lekker even naast haar gezeten al wrijvend over het bolle, warme buikje. Matras is van zolder gehaald - ik ga in ieder geval hier beneden slapen vanacht. Marijke net gebeld dat er veranderingen op komst zijn - kan goed nog zeker 24 uur duren, maar korter kan ook........

Zaterdag 10 mei, 60e dag: runderstrot smaakt beter dan vis - dat is duidelijk, het is zo'n groot stuk ineens en daarom pak ik in de ochtend een stuk weg wat ze 's middags dan weer krijgt - 3x eten is beter dan 2x heel veel. Nog goede eetlust en temperatuur nog steeds stabiel, dus denk dat het vandaag ook niet staat te gebeuren. Vanochtend 45 minuten in het bos gewandeld, prachtig fris groen met al die regen. Tussen de dichte lage bosbessenstruiken het tennisballetjes zoeken en toekijken als Ruby de tennisbal uit de poeltjes mag halen - we riskeren met Faya liever geen bommetje! Dan toekijken hoe Chica eveneens achter een tennisbal mag aanrennen - een beetje te veel steadynessoefeningen als het aan Faya ligt. 14.30, temperatuurdaling 36.8 - zet deze door of....? Tussen de buien door even naar buiten: buikje dik en rond, het lopen is al enige dagen wat anders dan anders op de rechterfoto zie je duidelijk dat Faya haar rechter achterpoot iets wegdraait - buik in de weg!

Zondag 11 mei, we zijn na een onrustige nacht ( vooral voor mij ) inmiddels aan dag 61 begonnen. Faya was de hele nacht aan het hijgen en ik dus helemaal wakker, lamp aan, lamp uit niets aan de hand..... Vanochtend wilde ze nog mee naar buiten en omdat er toch niets te beleven was - balletjes worden echt niet meer gegooid - wilde ze ook direct terug. Drinkt veel, eet niet meer en ligt weer braaf in de werpkist te wachten op wat gebeuren gaat........2 weken na het uitvliegen van onze kanjers....

...inmiddels onze week vakantie in Duitsland achter de rug en de laatste perikelen achter ons gelaten, onze lieve Jumping Jura is nu bij Krissi en Henrik en zal daar in ieder geval een heerlijk leven krijgen met Tosia, Jackey en halfbroer Monty.

De pups uit het 2e Of Eager Spirit nest hebben hun prachtige stamboomnamen ontleent aan schotse whisky's omdat Eric een liefhebber is van met name single malt schotse whisky's en ook omdat zowel Faya als Boris een groot deel van hun roots / afstamming in Schotland hebben liggen. 

Meer weten over het wel en wee van onze kanjers, kijk onder 2e nest van pup tot....... om te weten hoe het met

Amazing Arran, Tasty Tormore, Bold Ben Nevis, Brave Bowmore, Great Glenfiddich, Smokey Scapa, Jumping Jura, Lucky Littlemill en Dainty Dimple

verdergaat bij de nieuwe baasjes

zaterdag 5 juli, wat is de laatste week voorbij gevlogen en wat was het druk..... de werpkist in de bijkeuken lijkt veels te groot en Pia en Mickey die morgen opgehaald worden liggen een beetje verdwaald te slapen in de nu wel erg grote buitenren. 't is wel leeg hoor, ook deze pups hebben uiteindelijk de hekjes overwonnen en racen door de beplanting - eindelijk wat tijd om foto's toe te voegen van de laatste week met o.a. bezoek van pappa Boris, Karli komt langs en de puppentest. Nog niet helemaal bij want er zijn de laatste dagen nog wel de nodige plaatjes geschoten. Op Facebook groep Of Eager Spirit kan ik een beetje bijhouden hoe het Basil, Sierre, Bodi, Bowi, Çay, Loeka en Jack is vergaan bij de reis naar huis en de eerste nachten en dagen, allemaal bedankt voor de leuke verslagjes.

Vrijdag 27 juni, gisteren ochtend voor de laatste keer het span ontwormd en moeders gelijk maar weer mee ontwormd - normaal ontworm ik niet echt vaak, zo'n 2x per jaar en extra als we naar UK gaan voor pcikerupwerk. Gisteren ook de eerste autorit met iets leuks er achteraan: heerlijk op vreemd terrein een beetje verkennen, rondrennen met broers en zusjes - hondjes per 3 eruit, ging prima met hulp van Lotte en Roy en Eric natuurlijk ook present met camera - foto's van deze eerste excursie volgen snel - alarmpistool gebruikt op grotere afstand en omdat er geen eentje onder de indruk was, wel meesten alert ook al op kortere afstand, gewoon tijdens het spelen, laten kennis maken met kauwtje en op vreemd terrein de komfluit gebruikt, uiteraard veel rennen-roepen over en weer. De hondjes verdwenen in het hoge gras, hadden hier en daar wat last van de mieren, maar een brandnetel of distel was alleen maar interessant. Vandaag nog een excursie op het programma, het ontdooide konijntje wat Faya nog voor haar pupsels heeft binnengebracht toen ze drachtig was, ligt al klaar en rond 11.00 zijn Mariska en Maarten hier om dit keer mee te gaan.

Dinsdag 24 juni, hoe het hier in zijn werk gaat - even een blik achter de schermen: 0620 we staan op, 0630 Faya bij de pups – vannacht 1e nacht echt gescheiden gehouden dus 1e keer dat er wat genuttigd wordt, bijkeuken ligt vol met poep en de kranten drijven zo’n beetje tussen de stenen door – althans dat wat niet verscheurd is en op het vetbed en in de uitloop verspreidt ligt – Faya en ik werken samen: zij geeft het kroost de 1e maaltijd op het vetbed ( is eigenlijk altijd redelijk schoon en droog ) en ik ga op blote voeten en met een wegwerphanddoek onder de voeten door de bijkeuken zo de plasjes die naast de kranten terecht zijn gekomen, direct opruimend en om de poep zo veel mogelijk met toiletpapiertje weg te halen, zodat het span er niet meer doorheen gaat rennen – ze willen eigenlijk al naar buiten, moeten plas doen…maar ik weet dat de buren dat vroege buitenspelen niet echt waarderen…. Na de maaltijd stoeit het span nog even en valt weer in slaap. Faya krijgt een schaaltje geitenmelk

Direct hierna met tuinslang “grasveld” even opfrissen en de buitenren en bench schoonspuiten

Binnen thee zetten, even achterstallige foto’s van 21 en 22 juni bewerken zodat als er wat tijd voor is ik deze weer op de website kan zetten. Email checken en het blijkt dat ik van Gwen en Daniel die er gisteren waren de foto’s al via wetransfer kan downloaden, ga dit proberen maar lukt niet direct – moet maar wachten tot die lange vanavond weer thuiskomt al ben ik wel nieuwsgierig naar haar foto’s van gisteren omdat ik toen zelf alleen maar wat foto’s gemaakt hebt aan het einde van de middag na het bezoek en de visite toen de pups voor de 1e keer kippennekken hebben gekregen, elk zo’n 60-70 gram – ging er vlot in, nou ja, kauwen en bijten nog wat lastig en soms te gulzig dus dan moest er een herkauwronde gemaakt worden – de pups leken dit met meer enthousiasme te ontvangen dan het kant-en-klaar-vlees….

0715 Pups liggen weer lekker te slapen, Faya en Ruby krijgen al vast wat te eten, helaas nog niet allemaal goed ontdooit dus een klein portie eendennek en kalkoenfilet. Chica knabbelt aan haar brokjes

Vetbed uit wasmachine en buiten hangen – zou niet weten hoe mensen een nest fokken in de winterperiode en je niet hele dagen de pups en alles eromheen buiten kunt laten afspelen

Even zelf wat eten en plan is om met de volwassen meiden (nou ja volwassen ) lekker te gaan zwemmen in Gilze, kan ik even naar de Action aldaar om te kijken of ze nog zo’n zandbak/schelp hebben – misschien wel leuk om daar wat zand en water in te doen voor de pups.

Gisteren geënt en nagekeken, alles erop en eraan alleen bij zwart/wit bleek een hoektandje beetje zwart te zijn – volgens dierenarts waarschijnlijk zo hard ergens op gebeten of aan getrokken tijdens spelen dat het afgebroken is, maar zou in principe niets aan de hand zijn als hij maar eet en geen koorts heeft – het bekkie moet toch nog de tandjes wisselen.

07.45 Shit, vaatwasser vergeten aan te zetten gisteren dus nu geen schone pupbakjes voor het voeren, aanzetten, hoe lang doet dat ding er wel niet over?  Fokkersworst is al ontdooit, haal deze uit koelkast en meng er wat geitenmelk door – elke pup krijgt straks 1e ronde vlees ca 70-80 gram incl. de melk per pup ( blijft meestal wel wat over en dat is dan voor mams )

Plan: pups ca 0830 – 0900 naar buiten – kan er niemand klagen, want ook ik wordt in het weekend wel eens wakker gemaakt om 0800 omdat er weer eentje staat te klussen…. – dan in buitenren en direct voeren op grasveld achter na voeren altijd even Faya en meestal ook Ruby erbij en spelen, dollen, poepen en plassen op het veldje, dan allemaal in de buitenren – effe checken of er regen verwacht wordt want dan moet het tentzeil gespannen worden ( geen regen verwacht ). Dan met de meiden weg – vandaag gelijk even langs de werf om alle poep-en-plas kranten die we de afgelopen tijd verzameld hebben en de bak die we in de tuin hebben staan even weg te brengen, door naar Gilze en na het uitlaten naar de Action ( tom-tom niet vergeten anders kan ik het niet vinden ) en vooral ervoor zorgen dat we rond 1100-1130 weer terug zijn want dan komt Annechien. We willen samen na de enting van gisteren bekijken of de pups op dit moment bijwerkingen hebben van die enting ( voor zover wij kunnen beoordelen ).

Nou alles redelijk volgens plan verlopen, na het voeren van de pups op het grasveld de werpkist en bijkeuken “uitgemest” en na een stop bij de milieuwerf richting Gilze gereden om met de honden te gaan zwemmen, daarna even snel langs de Action – zandbak / zwembad was er niet meer, maar is nu voor mij weggezet in Oosterhout dus kan ik einde van de middag halen. Nog niet getankt, lampje brandt al wel effe, maar moet maar wachten tot vanmiddag,  op weg naar de Action Oosterhout kom ik langs een tankstation.

Nu om 11.30:  3 natte honden om me heen. Het puppenspul lag nog te slapen toen ik kwam en is nu alles in de buitenren – vnl. elkaar – aan het verbouwen. Annechien stond op antwoordapparaat en komt wat later – vanaf 12.00 – 15.00 bezoekmiddag, vanmiddag alleen Henk, Wessel en Marian, vanavond ook een avondbezoek ingelast en dan komt Martien – die de pups nog maar 1x gezien heeft helemaal aan het begin en die toen op vakantie is gegaan.

Annechien komt even na 1200 en na een kopje thee zijn de pups weer aan een maaltijd toe, ronde 2. Na de vleesmaaltijd altijd een toetje bij mamma en dan begint het rennen, graven en stoeien weer van vooraf aan. Inmiddels zijn ook Wessel, Marian en Henk gearriveerd en we zijn allemaal op het gras met de pups in de weer.  Als deze dan eindelijk uitgeteld zijn, tijd voor bakje thee maar weer en kletsen over pups, puppyjachttraining, wanneer kunnen we de pup halen en Annechien gaat proberen de pups mineralen toe te dienen, oplossen van tabletjes in water is geen plan blijkt, dan maar in de bekjes geven. Samen klaren we deze klus………………….Annechien neemt Chica en Ruby even mee op een plasrondje in de wijk en Wessel neemt enkele reutjes apart op het veld om eens te kijken hoe ze zijn als ze een-op-een zijn. Uiteraard hebben we het over welke pup vind je extra leuk en wat zoek je eigenlijk precies. Ieder kan zijn/haar voorkeuren aangeven. Na de puppytest op maandag 30 juni beslis ik dan welke pup naar wie gaat.

Net na 1500 beginnen we met de volgende eetsessie: kipnekken voeren, dit kost meer tijd – pups een-voor-een nemen en de nekjes uit de hand laten eten – gaat al beter bij de meeste als gisteren en sommige hebben het hapje behoorlijk snel achter de kiezen – gaat lekker vlot want uiteindelijk zitten we met z’n drieën te voeren: Wessel, Annechien en ik – we slaan de teefjes oranje en roze/zwart even over, want nekjes zijn nog niet allemaal ontdooid.  Tegen vieren vertrekt de familie Slobbe weer richting Rijswijk en Annechien en ik gaan wederom aan de thee en bespreken nog even de toekomstige lessen die Ralph bij mij gaat lopen met Basil en hoe ze het allemaal gaan regelen qua werk en wie er op de pup gaat passen. Ineens is het al 16.45 – beiden verbaasd dat het al zo laat is, zet ik Faya in de auto – die moet nog even uitgelaten worden - en ik  moet nog de zandbak / zwemkuip halen in Oosterhout, tanken en iets voor die verdomde vliegen halen, dus ook nog even snel naar de Boerenbond waar ik dan eindelijk de vliegenopvangzak vind ( morgen uitproberen ) Inmiddels is Eric ook thuis en is bezig met het avondeten, ’t is al weer 17.30 geweest – roze/zwart en oranje krijgen tussendoor nog een hapje, maar zelf 2 dametjes tegelijk kippenekken geven maakt ze jaloers en extra gulzig dus niet echt handig.  Snel tafel opruimen en borden op tafel, glaasje wijn en dan de volwassen honden aan de voerbakken. Rond 1900 kan Martien al weer voor de deur staan.

Even over 1900 staat Martien dan met vriend Siem voor de deur en is het weer een drukte, alle pups weer heerlijk veel aandacht en omdat ik niet veel gemalen vlees meer uit de vriezer heb, maar weer een rondje kippenekken. Dit kan niet op het grasveld met de rest erom heen, dus ik neem de pups een voor een naar hun buitenren en geef ze daar de nekjes terwijl de rest van de broers en zusjes op het veld heen en weer razen met Siem, Martien en Eric om zich heen die vlijtig stront ruimen en kijken naar de onderlinge stoeipartijen om een speeltje en de wijze lessen van moeder Faya die haar kroost behoorlijk uitdaagt maar geen cm toegeeft. Langzaam aan begint de hele boel in te storten en worden de pups naar de buitenren gebracht waar ze eigenlijk direct instorten – wij sluiten de visite van Martien en Siem af met nog een bakje koffie en stuk chocolade voordat de beide mannen weer richting de kop van Noord Holland vertrekken. Het lijkt dat het nu dan toch wat begint te regenen het is rond half tien, dus snel alles naar binnen, voerbakken omspoelen, pupspeeltjes, doeken en knuffels in de bak waarna Eric de buitenren boent met tuinslang en sop van detol. Ik leg het vlees voor de honden – jong en oud – voor morgen uit de vriezer en zet de vaatwasser weer aan, pak een bakje geitenmelk voor Faya. In de bijkeuken wordt de hoek met kranten en klinkers weer klaargemaakt voor de nacht en samen met Eric tillen we de slapende pups van buiten naar binnen, sommige kijken even wat versuft om zich heen en gaan dan heerlijk op het vetbed in de kist liggen of zoeken een koelere plek op het zeil, ze lijken nu nog net even te moe voor weer een plas en slapen tevreden verder……rust…..

Op deze dag foto's allemaal bijgewerkt en onder foto's week 6 geplaatst en hieronder even weer de puppenkoppenronde met 6 weken

 • zwart-wit
  zwart-wit
 • donkerblauw
  donkerblauw
 • rood-wit
  rood-wit
 • oranje
  oranje
 • groen-wit
  groen-wit
 • groen ( later grijsblauw, kleur groen op )
  groen ( later grijsblauw, kleur groen op )
 • roze-zwart
  roze-zwart
 • lichtblauw
  lichtblauw
 • geel
  geel
 

Maandag 23 juni, topdrukte hier, vandaag de dierenarts voor de enting, maar eerst nog visite - gechipt zijn de draakjes ook al vorige week dinsdag. Wessel heeft een hele leuke foto / video gemaakt op you tube te zien http://youtu.be/dXltrTo5tAk en zelf vanochtend nog foto's van 15 juni ( 5e week )  en de periode daarna toegevoegd.

Zaterdag 14 juni, eindelijk de foto's per week - tot 11 juni jl. aangevuld. In de afgelopen 8 dagen weer veel gebeurd: met Ruby RTT gelopen en met 89 punten afgesloten en vandaag naar Anzegem geweest waar het meiske weer alle apporten binnenhaalde. Pups verhuisd op zondag 8 juni van de werpkist in de huiskamer naar de nieuwe - door Eric en zwager Ed gemaakte - eigen werpkist in de bijkeuken met uitloop naar buitenren - afwachten hoe lang het duurt voordat donkerblauw hieruit gaat ontsnappen. Veel aanloop van jong en oud, pups voor het eerst aan het versvlees vanaf diezelfde zondag 1 x,  uitgebreid naar nu 3 x per dag een portie. Morgen zal de hele meute al weer samen 1,5 kilo versvlees verstouwen, al dan niet vermengd met geitenmelk. Ook op het gras zijn ze al helemaal in hun element en Faya is daar veel met ze aan het spelen. Ook voor mams wat meer afleiding: vaker mee zwemmen of in het hoge gras de tennisbal zoeken die met werpstang is weggegooid: vol enthousiasme rent ze weg met haar zwabberende melkborstjes! Ze geniet echt van deze uitstapjes, maar zodra ze de deur van onze berging weer binnengaat moet ze direct naar haar kroost.

Vrijdag 6 juni, gisteren een druk dagje achter de rug: Happy Birthday Chica - sinds gisteren de respectabele leeftijd van 14 jaar bereikt, dus mocht ze meehobbelen met de middagtraining van de jonge hondengroep, Patricia kwam puppen kijken en er werd van alles geleverd: gundogonline fluitjes, dummies, Lotgering vlees, tussen door kwam er ook nog iemand voor de schoorsteen en Marijke is nog even langsgevlogen, BBQ-en in de tuin en Marion was er aan het einde van de dag ook nog gezellig even bij. In de ochtend met Ruby weg op de fiets en wat lijnen gelopen tussendoor op de net gemaaide velden. Gelukkig dat Eric er op donderdag is, want in je uppie gaat dit natuurlijk allemaal niet lukken. Nu vrijdagochtend 08.30, de doggies hebben gegeten, moeders heeft gevoed en het puppenspul ligt te snurken nadat ze de kranten weer even natgepiest hebben. Regen is voorbij en zonnetje schijnt dus vandaag gaat het puppenspul maar eens even kort buiten kijken, een-voor-een, voorbereiding voor de verhuizing naar de bijkeuken.... Eric en zwager Ed gaan morgen aan het klussen...we gaan onze eigen werpkist maken die we in de bijkeuken dat kunnen ombouwen. Ruby en ik gaan - hopelijk met Marion en Boyka - naar Duitsland voor een dagje, eens kijken naar de Workingtest van de RTT. Zondag weer wat nieuwe baasjes op bezoek. Zal kijken of het later vandaag nog lukt met nieuwe foto's....

Woensdag 4 juni, wat nieuwe foto's toegevoegd onder week 3 nog eentje en de rest al weer bij week 4. Gaat hard! Faya gisteren voor het eerst weer mee naar het bos - nou dat was genieten, lekker snuffelen en kijken of er niet wat konijnen zijn. Ruby rondje op de fiets om de energie kwijt te raken en uiteraard nog lekker wat zwemmen. Begonnen met wat puppymelk bijvoeren 1x per dag. Komend weekend met mooi weer - en dat wordt beloofd - kunnen de rakkertjes voor het eerst naar buiten en waarschijnlijk zullen we dan ook snel de puppenslaapplek naar de bijkeuken verhuizen, zodat ze direct naar hun buitenplek kunnen. Zaterdag gezellig met Ruby en Boyka van Marion naar RTT in Duitsland, hebben er zin in alhoewel het mega-stuk autorijden niet iets is waar we naar uitkijken.

Maandag 2 juni, time flies when you are having fun..... druk, druk hier. Vanochtend vroeg op en om 06.45 al achter de toverdoos om in te schrijven voor 2 KNJV's met Ruby en een MAP met Faya, nu een uurtje later heeft moeder Faya ook al weer 2 rondjes pups voeding geven en verzorgen achter de rug. Sinds afgelopen donderdag zijn de doodligstangen verwijderd en is er een kleine uitloop gemaakt, zodat het span op de kranten hun behoeftes kunnen doen ipv in de werpkist en ik moet zeggen dat het toch wel een dapper stel is, zie je zo'n pup van net 3 weken oud de loopplank afwaggelen en op de krant ernaast echt een mega-plas doen en heel stoer weer omdraaien.... Gisteren voor de 2e keer de puppenkoppen op de foto, zie hieronder en klik op foto voor vergroting.

 

 • teefje rood-wit
  teefje rood-wit
 • teefje roze-zwart
  teefje roze-zwart
 • teefje oranje
  teefje oranje
 • reutje zwart-wit
  reutje zwart-wit
 • reutje donkerblauw
  reutje donkerblauw
 • reutje geel
  reutje geel
 • reutje groen
  reutje groen
 • reutje groen-wit
  reutje groen-wit
 • reutje lichtblauw
  reutje lichtblauw
 

Verder ook de foto's van week 3 aangevuld, want inmiddels zijn we al weer de 4e week ingegaan.

Maandag 26 mei, avond - nageltjes knippen, zijn we van de week acuut gestopt omdat het niet te doen was - hebben we nadat Eric van zijn werk thuiskwam, de pups na een voedingssessie van mams een beetje in coma vanavond weer een poging gedaan - let wel, voor en achterpoten, 9 pups x 4 x 4 = 144 nageltjes knippen...nodig?

achterpootje met haakjes eraan                                                                                                      eh, langweilig...slaapverwekkend.....

Maandag 26 mei, pups nu 2 weken oud, oogjes nog niet allemaal open, sommige wel duidelijk, andere 1 oog - knipoogt dus en sommige nog niet. Helaas even stagnatie in de groei van de pups - misschien toch te druk geweest en dat terwijl Faya zo relaxed omgaat met alles.... Vandaag nog even extra tenderness, love and care en anders toch maar aan de puppymelk. Nog wat foto's toegevoegd van de afgelopen dagen, zie foto's week 2

Woensdag 21 mei, bij foto's week 2 nieuwe plaatjes van de pupsels! Weer een dag begonnne, om 0700 kwam ik beneden en Faya lag heerlijk rustig de bende te voeden. Dit ziet er op de juiste momenten zeer tevreden uit, maar zodra Faya de werpkist instapt dan komt de hele - dan meestal net wakker wordende - meute tot leven, zien, horen doen ze nog niet, maar ruiken en voelen werkt prima: mamma is in de buurt. Kans om te gaan liggen heeft Faya dan amper het hele spul krioelt om haar heen. Met negen is dit flink vechten, dus doorzettertjes worden hier gemaakt, ehmum, soms helpen we wat door er enkele die groter zijn, de vorige dag flink wat binnen hebben gekregen, tijdelijk in de box te leggen, dan is het kort "rust", maar dan ......nadat de pups hun portie binnen hebben en hun borst "leeg" is begint er wederom een nijver zoeken naar nog meer.....9 pups, 10 borsten, nou je kunt je voorstellen dat dit echt wel vermoeiend is, dus nu liggen we weer allemaal uitgeput te slapen..... Ga mams even plas laten doen in de tuin - durf haar nog niet mee naar buiten te nemen, nog maar even paar dagen wachten - en gelijk even kijken of we alvast wat nieuwe energie en voeding naar binnen kunnen krijgen van haar dag rantsoen.....van de week heeft ze 1 dag gehad waarop er zeker 2 kilo naar binnen is gewerkt. Vandaag dag 10 - hoopte dat de oogjes open zouden gaan / zijn net als op dag 10 bij de pupsels 2 jaar geleden, maar "niet zien" stoort de kleine rakkers niet en dus wachten we nog ........

Maandag 19 mei, net als 2 jaar geleden toch nog wat stress om de stamboomnamen op tijd naar de Raad van Beheer te sturen. Het idee was er al, oog meerdere namen, mogelijkheden, nu nog de finishing touch en ja, zucht van verlichting in de namiddag als ik toch even naar vriendin Marijke en labrador Kinti -met haar mooie megagrootte pups - rij op de fiets kan dan eindelijk het formulier op de bus.

Zondag 18 mei, in en om het huis - met name in de tuin bezig geweest om deze vast "klaar" te maken voor al het puppygeweld als ze straks met 3-4 weken oud naar buiten mogen. Zelfs weer eens ouderwets in de aarde zitten wroeten om wat plantjes te verzetten. De buitenren is min of meer klaar, het grote hondenhok voor buiten wat Eric van een collega heeft gehad een half jaar geleden, hebben we ook verplaatst zodat de pups evt. een schuilplaats hebben als ze buiten zijn. De buis waar het spul straks doorheen kan rennen, staat ook weer klaar en met wat boomstammen gezorgd voor wat klauterwerk. De hekjes rondom de bloemperken versterkt en wie weet blijven de duiveltjes er dit keer wel uit.....Faya is grootste deel van de dag binnen geweest bij haar kids. Vanavond in de tuin wat mini-dummies verstopt en dat vond ze helemaal te gek: over hekjes springen, boven op het hok kijken en haar neusje is niet aangetast door de zwangerschap en bevalling, je zag haar omslaan toen ze onder de wind kwam......even alles vergeten - wat is het toch een heerlijk beest!

Het fotoalbum van week 1 een eigen sub-page: Foto's week 1-  gegeven en daar wat laatste foto's aan toegevoegd.

Zaterdag 17 mei, - voorstelronde van de pups - foto's gemaakt van de muizenkoppies op vrijdag 16 mei, 5 dagen oud

 • teefje oranje - bankhond, Ruby II
  teefje oranje - bankhond, Ruby II
 • teefje rood/wit
  teefje rood/wit
 • teefje roze/zwart - de jongste
  teefje roze/zwart - de jongste
 • reutje zwart/wit de kleinste maar we halen ze wel in!
  reutje zwart/wit de kleinste maar we halen ze wel in!
 • reutje donker blauw
  reutje donker blauw
 • reutje geel, zwaarste nu zaterdag 17 mei over de 700 gram
  reutje geel, zwaarste nu zaterdag 17 mei over de 700 gram
 • reutje groen/wit
  reutje groen/wit
 • reutje groen
  reutje groen
 • reutje licht blauw
  reutje licht blauw
 

Vrijdag 16 mei, even 2 dagen "uit de lucht", druk en wel wat zorgen gehad om ons reutje zwart/wit - de lichtste bij de geboorte ( gevolgd door oranje ( bankhond of Ruby II die was 2 jaar terug teefje oranje ) resp. 385 en 405 - nu is met dat startgewicht niets mis, omdat Matty 2 jaar terug bij de geboorte slechts 285 woog, maar vooral het feit dat hij niet of nauwelijks aankwam baarde mij zorgen en dit terwijl de rest maar groter werd....dus vanaf eergisteren avond begonnen om hem wat meer plek aan de melkbar te geven en de grotere sterkere broers en zusjes te laten voorzuigen ( is vast geen officieel woord ) die dan weg te halen en in de heerlijk onder de warmtelamp in de extra box te leggen met nog 4 of 5 nestgenoten en dan zwart wit samen met oranje en nog een kandidaat alleen bij de melkfabriek te laten en ja, resultaat - elke ochtend wordt het span gewogen en helemaal gelukkig met het resultaat, met dank aan Eric voor de extra zorgen gisteren toen ik zelf aan het les geven was - reutje zwart/wit is meer dan 11% aangekomen en dat betekende zelfs dat hij van donderdag op vrijdag de pup was die het meest gegroeid was! Faya is gisteren voor het eerst zelfstandig uit haar kist gegaan en neemt nu sporadisch wat tijd voor zichzelf, ze eet als een bootwerker, krijgt de slanke dame normaal zo'n 500-550 gram aan botten, vlees, orgaan, vis e.d. nu eet zij zeker tussen de 1000 en 1400 gram per dag, veel botwerk omdat dit goed is voor de melkgift / calcium, dorst wordt vaak gelest met geitenmelk van de boer hier verderop. In de loop van de dag zullen we het fotoalbum van week 1 aanvullen en zorgen voor een foto voorstelronde van de hondjes: reutjes: zwart/wit, d.blauw, l.blauw, groen, groen/wit, geel en de dames: roze/zwart, oranje en rood/wit

Dinsdag 13 mei, moeder en kids doen het goed, helaas was ik zelf gisteren vanaf 1700 totaal geveld doordat ik migraine aanval kreeg om 20.00 even uit het bed, maar geen succes, wederom boven de bekend pot gehangen en alhoewel er niets meer in de maag zat, was het beetje thee ook niet goed gevallen.... dus maar weer naar bed. Lieve Eric heeft het fort bewaakt en zelfs gisteren wat op website gezet. Nu weer fris en monter en bij deze dan wat foto's van de bevalling - het begon om 14.40 en teefje oranje is op de bank geboren..... Faya was onrustig en draaide maar wat rond, wilde op de bank, dus oke, als je daar je rust vindt...., weer overgeven, taai, wit slijm, want veel kon er niet uitkomen, want ze had al zeker 24 uur niet meer willen eten... daarna moeders met 1e kind maar naar de werpkist gebracht voor de verdere geboorte....

2e pup, teefje rood/wit werd gewoon in de werpkist op de wereld gezet en geeft gelijk een High Five!

even het grovere werk: aan het werk en uitpakken dan maar, wat een kledderboel, zeker voor het 2e teefje wat op de linkerfoto wederom een bad krijgt

schoonpoetsen en inspectie..... de stand tot noch toe 2/2 ....hoeveel komen er nog, 2, misschien 3?

prachtige foto met pup nog geheel in vlies, ziet het bekkie en de 2 voorpootjes zo goed

kijk mij eens diep in de ogen...


Maandag 12 mei, ze zijn er!! 6 reuen en 3 teefjes, geboren op zondag 11 mei - moederdaggeschenk bij uitstek

 

Met onze bijna 14 jarige Chica even een balletje in het hoge gras gooien, niet kijken en met zoeken effe niet kunnen vinden. Recht: nou ik heb 'm hoor!


't is hondeweer, maar wij genieten er van...eh, ruik ik iets?

 

Baasje en vrouwtje relaxen op de bank, nou wij nemen het er ook van: Faya hierboven en dochter Ruby hieronder

.....in diepe rust en.................................      he, joh,  wat mot je...lag te pitten: do not disturb


 

 


 
Copyright (c)2014 Of Eager Spirit