Of Eager Spirit
Golden Retrievers uit werklijn

Jachttraining gevenapril 2018


Na 5 jaar training geven, ben ik in april van dit jaar gestopt met de reguliere lessen. Ik geef nu nog steeds les, maar dan in een groep die aansluit bij het niveau van een van mijn eigen honden. Ik geef dan les maar train zelf mee.


februari 2015

 

Van het laatste nest van Faya – geboren op 11 mei 2014 – trainen 3 hondjes vanaf het begin ( 8/9 weken oud ) bij mij: Basil met Ralph, Mickey met Lotte en Çay met Shana. Inmiddels trainen Marijke met Karli en Marc met Riggs mee in dit groepje. De overige  6  pubers uit het Whiskynest doen hun uiterste best om 1x per maand naar de nesttraining te komen.

  

foto's training whiskynest 18 oktober 2014  gemaakt door Brigitte dekker

 

Van de jonge hondengroep hebben Jacquelien met Dazzle, Saskia met Dimple en Klaartje met Mac vorig jaar hun C diploma gehaald en Dazzle heeft ook al een workingtest C gehaald, Gerda en Disney maken dit groepje compleet – op het moment trainen we voor de workingtesten op C niveau en richten we ons ook op de B onderdelen voor de diplomadagen. Claas en Bella – in het begin voorgejaagd door Andrea – komen privé – sinds kort traint Anita met Tijntje  mee -  en gaan dit voorjaar proberen een B diploma te halen. Anita en Emile komen eveneens op de donderdag met hun hondjes trainen, we houden ons voornamelijk bezig met lijnen lopen, meervoudige opgaven en maken een begin met het dirigeren. Amber en Inger komen meestal voor privélessen, vaak train ik samen met Ruby of Faya mee. Helemaal leuk is het dat enkele van de Passion Of Gold hondjes – uit het nest van Wim en Willeke Buyze – weer 1x per 14 dagen / 1 x per maand een les bij me volgen: deze hondjes die in april al weer 2 jaar worden, vormden de eerste groep pups die ik les gaf.


januari 2014

De puppengroep waarvan de meeste in september jl. gestart zijn, zijn inmiddels de jonge honden groep geworden. Hebben het wisselen achter de kiezen en krijgen af en toe puberstreken. Op het moment bestaat het groepje uit 4-5 jonge honden van tussen de 6 -8 maanden oud. Hiermee is de groep althans voor nu vol. Mocht u toch interesse hebben, neem dan contact op via wilmakesselring@tele2.nl, misschien zijn er nog mogelijkheden voor priveles of voor een groepsles in de toekomst.

5 September 2013

Ik begin met een nieuw groepje voor de puppyjachtcursus, Gerda komt met golden retriever Disney, Jacqueline komt met flatcoatje Dazzle en Andrea komt met Bella, eveneens een golden retriever. Er is eventueel nog 1 plekje beschikbaar voor een pup van rond de 8-10 weken op de donderdagmiddag

 

Augustus 2013

Hieronder enige foto's van de puppyles van het Passion Of Gold nest op 12 augustus jl., foto's gemaakt door Willeke Buyze - de pups waren op die dag 4 maanden en 8 dagen oud. Na de les stuur ik de baasjes altijd een lesverslag, dit heb ik hieronder ook geplaatst


 9e les maandag 12 augustus

Aanwezig Wim, Cynthia, Doorli, Erwin,

Begonnen met parcourtje vierkant. Bij elk paaltje staat een VJ + hond. We gaan allemaal tegelijk volgen in dezelfde richting, tussentijds geef ik aan met halt dat baas en hond moeten stoppen, als de baas stopt, behoort de hond ook te stoppen. De bedoeling is dat dit uiteindelijk zonder commando gaat: voor de hond is het teken dat de baas stopt genoeg = hond stopt ook en zit netjes naast baas in afwachting van wat komen gaat. Nu doen we dit nog met behulp van beloningsbrokje, hand niet te ver naar voren en als je stilstaat dit iets naar achteren bewegen, zodat de pup “automatisch” gaat zitten. Maak tijdens het volgen voldoende tempo.  Gaat bij allen netjes. Erwin blijf op stemgebruik letten. Niet telkens naam hond herhalen tijdens het volgen, na het “Fajah, volg” ( naam=attentie, volg = commando, wel belonen met stem maar zonder naam telkens te herhalen, gebruik braaf of good girl, prima meissie….als het goed gaat en meer barsere stem als ze te veel haar eigen gang gaat ( snuffelen, trekken, voor je lopen ) corrigeer haar dan gerust keertje goed met de lijn ( beter dan de hele tijd met strakke lijn laten lopen en min of meer achter haar aanlopen).  Let er wel op dat het jachtlijntje in principe “harder” corrigeert als je het goed doet, dus minder hard aan riem dan met andere gewone lijn/halsband.

Daarna om de beurt stuk volgen en op mijn aanwijzing  stilstaan en dit keer de zitfluit gebruiken. De andere VJ + pups blijven mooi steady en dmv aandachtsoefening proberen we de pups op ons gericht te houden. Extra lastig als er een zusje langskomt, blijft dan lastig maar de pups en baasjes doen het erg goed.

Vervolgens ieder om de beurt de hond laten zitten ( = blijf )en een stuk weglopen: Doorli en Erwin doen dit nu ook echt helemaal geweldig, konden de hondjes vorige week eigenlijk niet alleen los zitten, nu konden ze beiden al stuk bij hondje weg. Nu ook de hondjes laten liggen (= af of down ) en eveneens wegstappen, ga niet te ver, want dan is kans groot dat ze omhoog komen.

Probeer thuis, indien hondjes goed blijven zitten en / of liggen, stap dan keertje terug naar hondje, rondje eromheen, vanaf de rechterzijde en dan juist weer wegstappen, dus zonder commando op te heffen: hondje moet dus blijven zitten of liggen afhankelijk van welke oefening je doet.


 

We gaan daarna weer in vierkant staan en nu testen we de steadyness van de pups, bij alle hondjes kom ik “langs” en gooi met tennisballetje in de lucht en in de buurt van hondjes. Daarna nog ietsje spannender met de voorloper van het springkonijn ( dus in dit geval trekkonijn dan maar ). Gaat netjes bij allemaal. Springen ze een keertje richting de verleiding: correctie met riem en met boze stem “nee” Weer laten zitten en als het dan 1x netjes gaat direct belonen met braaf en evt. brokje of aai over borst.

 

Vandaag “nieuw” de pup links of rechts sturen vanuit zitpositie voor je. Vandaag kiezen we de rechterkant. Laten pup bij paaltje zitten, in beginsel wat naar rechts gedraaid en laten zien dat we bij een rechts geplaatst paaltje met voerbakje een brokje brengen. Dan gaan we voor de pup staan ( zo kort mogelijk afstand in het begin, later telkens iets verder van pup af ) en geven met de rechterhand/arm een gebaar naar rechts. Omdat we dichtbij pup staan, zal deze minimaal naar voren kunnen komen en evt. ondersteund met prrrrt bij paaltje, deze richting uit gaan. In beginsel snapt de pup dit nog niet, pas door meerdere keren te oefenen zal het kwartje gaan vallen. Ik heb met Ruby laten zien dat ik dan op links ook iets gooi en ze toch naar rechts moet ( hiermee kan je in later stadium testen of het begrepen wordt ). Je kunt er evt. voor kiezen dat je de pup eerst naar rechts laat kijken en pas als ze dan terugkijkt naar jou de armbeweging geven en mondeling commando geven. Mondeling commando is “rechts” of “links” of “ga daar” of alleen dmv het uitsteken van de hand. Zowel bij het li/re sturen als bij overhands doorsturen in de aanleerfase ( en ook nu nog ) gebruik ik als ik voor Ruby sta altijd eerst de zitfluit om haar aandacht te krijgen ( = attentie, let op er gaat iets gebeuren ) en daarna pas de gebaren vergezeld van een mondeling commando. Het overhands doorsturen hebben we ( weet niet meer of Erwin dit al gehad had) daarna ook gedaan. In begin is het handig om bij het overhands doorsturen een natuurlijke barriere te kiezen aan de zijde waarop ze niet moeten draaien. Ook met links/rechts zijn natuurlijke lijnen als leidraad in het begin welkom.

Met Ruby laat ik het verschil zien tussen vrij verloren zoeken ( zoals B proef ), dit keer - en dit wordt meestal gedaan, gebruik ik daarvoor een bossage ( maar laat hond ook eens zoeken in hoger gras of bijv. in stuk heidegebied ) en het zoeken in een kleiner gebied, wanneer ongeveer bekend is bij de VJ waar het apport ligt, dan wordt dus de de territoriumfluit  gebruikt ( kan ook met stem, maar is op grotere afstand vaak onhandiger ). Ik heb 2 dummies in bos gelegd, met voetsporen vanaf andere kant dan vooringang en laat haar er eentje vrij zoeken, daarna  stuur ik Ruby vanaf afstand naar een stuk hoger gras ( heb er nu ter oriëntatie een witte paal ingezet )d.m.v.  uitlijnen en geef in het gebiedje de zoekfluit = territoriumfluit

Als afsluiter voor vanavond pakken we weer het : ABCtje  ( in de vorm van een driehoek worden er 3 witte paaltjes weggezet ) Wim zet de paaltjes uit en begint met de nu voor iedereen bekende oefening. Bij Doorli, Cynthia en Wim wordt bij het paaltje C een speeltje neergelegd ( ik blijf er bij en dit is goed, want Amber en Lizzy kunnen de verleiding toch nog niet weerstaan ) bij Erwin dit keer het voerbakje ( ivm ik ga-ervandoor – actie van vorige week ) Echt super, jullie hebben goed en serieus geoefend en dat zie je terug: ze doen het allemaal hartstikke goed deze toch moeilijke opgave. Gaat dit thuis ( liefst met hulp ) ook goed, dan kan je wat gaan variëren, door speeltje niet meer neer te leggen, maar op te laten gooien, door afstanden te wijzigen, lastiger te maken, maar bovenal is succes – het goed uitvoeren van de opdracht – belangrijk. Lok de hond naar je toe met een nog leuker speeltje dan dat je bij het paaltje hebt gelegd en ga uit je dak als deze zonder aarzelen naar jou komt ipv naar het speeltje, speel met pup ( liefst wel aan de riem, want ze zou hem nog kunnen peren naar het apport ) beloon haar voor het direct naar jou toekomen.

Probeer het blijven zitten en evt. liggen qua tijd en afstand ( dus afstand tussen jou en pup groter maken )  uit te breiden als dit goed gaat.

Jullie inzet is geweldig, tot maandag de 19e

 

Juni 2013

Start puppycursus voor 4 hondjes uit het nest van Passion Of Gold van Wim & Willeke Buyze. 10 lessen waarbij we naast de belangrijke onderdelen die ook in gehoorzaamheidscursussen gedaan worden - zoals volgen, zitten, down en blijven - ons ook richten op het apporteren. Alles op een speelse manier. Pups zijn begonnen toen ze 8-9 weken oud waren. Ik laat pups kennis maken met diverse soorten koud wild voordat ze 12 weken oud zijn, verder is de training voornamelijk met kale dummies of dummies met veertjes of vachtje. In de periode dat de pups gaan wisselen worden er in principe geen dummies gebruikt, maar andere - liefst zachte - materialen die de honden graag meedragen, zoeken. Ik introduceer het gebruik van de komfluit, zitfluit en besteed aandacht aan de steadyness, pups maken kennis met water en ik gebruik meerdere malen ook het alarmpistool om ze aan het schot te laten wennen. Groepjes maximaal 4-5 honden. 

 

 

 

 

 


 


 
Copyright (c)2014 Of Eager Spirit